Bewindvoering

Wat is bewindvoering?

Als iemand door lichamelijke of geestelijke problemen zijn/ haar geldzaken niet goed kan regelen, dan kan een beschermingsbewindvoerder helpen. De bewindvoerder kan ook helpen als er veel schulden zijn. De bewindvoerder zorgt ervoor dat er goede beslissingen gemaakt worden. De bewindvoerder zorgt er ook voor dat er geen misbruik gemaakt kan worden van geld. Als een bewindvoerder helpt, dan is er minder stress over geld. Een bewindvoerder mag aan het werk als de kantonrechter daar toestemming voor geeft.  

Voor wie is het?

Als iemand 18 jaar of ouder is, dan kan een beschermingsbewindvoerder helpen. Er kan al een aanvraag gedaan worden, 8 weken voordat iemand 18 jaar oud wordt. Ben je ouder, verzorger of voogd en wil je dit regelen? Neem dan gerust contact met ons op.

Wat doet een bewindvoerder?

Een bewindvoerder zorgt ervoor dat geldzaken goed geregeld worden en dat dit zo blijft. De bewindvoerder voert taken uit zoals: 

 • het in kaart brengen van alle geldzaken 
 • administratie bijhouden van alle inkomsten en uitgaven 
 • begroting opstellen 
 • betalen van rekeningen en de vaste lasten
 • leefgeld betalingen 
 • belastingaangifte
 • toeslagen aanvragen 
 • kwijtscheldingen aanvragen 

als er schulden zijn: 

 • het aflossen van schulden (als het kan) 
 • het onderhouden van de contacten met schuldeisers 
 • het begeleiden naar een schuldenregeling 

Wat moet iemand zelf doen?

Wij hebben informatie nodig over inkomsten, vaste lasten en schulden (als die er zijn). Het is dus handig als we afschriften van de bank en brieven over schulden kunnen krijgen. Wij helpen graag om dit te verzamelen.  

Het is belangrijk om persoonlijke of financiële veranderingen zo snel mogelijk aan ons door te geven. Een persoonlijke verandering kan zijn de geboorte van een kind of het samen gaan wonen. Een financiële verandering is het veranderen van baan of als een uitkering anders wordt. Wil iemand graag verhuizen, dan horen we dat graag zodat we kunnen overleggen. Het is de bedoeling dat er geen (nieuwe) schulden gemaakt worden tijdens het bewind.   

 

Hoe lang duurt bewindvoering?

De persoonlijke situatie en de reden van onderbewindstelling bepaalt hoe lang iemand onder bewind staat. De kantonrechter bepaalt of en waarom iemand onder bewind wordt gesteld en die bepaalt ook of beschermingsbewind nog nodig is. Als beschermingsbewind niet meer nodig is, dan kan de onder bewind gestelde de kantonrechter vragen om het bewind te laten opheffen. In principe wordt beschermingsbewind uitgesproken voor onbepaalde tijd. Dit houdt in dat het duurt zo lang het nodig is. 

Hoe kan iemand zich aanmelden voor bewindvoering?

Ben je op zoek naar een bewindvoerder voor iemand anders of wil je meer informatie, dan helpen we je graag! Je bent bij ons aan het juiste adres. Wij gaan met je in gesprek en we helpen graag bij een aanvraag. Je kunt ons bellen 0598-636906 of e-mailen info@debewindvoerster.nl, dan gaan we direct voor je aan de slag.  

Wat kost beschermingsbewind?

De tarieven vind je hier.