Bewindvoering

Wat doet een bewindvoerder voor je? 

Als je door lichamelijke of verstandelijke problemen jouw geldzaken niet goed kan regelen, dan kan een bewindvoerder helpen. De bewindvoerder kan ook helpen als er veel schulden zijn en je daar zelf niet meer uitkomt. De bewindvoerder zorgt ervoor dat er goede beslissingen gemaakt worden over jouw geld. Zo zorgt een bewindvoerder er ook voor dat er geen misbruik gemaakt kan worden van jouw geld. Als een bewindvoerder helpt, dan is er minder stress over geld. Een bewindvoerder kan aan de slag als de kantonrechter daar toestemming voor geeft.  

Voor wie is bewindvoering? 

Als je 18 jaar of ouder bent, dan kan een bewindvoerder je helpen. Als je nog geen 18 bent, dan kan een wettelijke vertegenwoordiger een aanvraag voor onder bewindstelling doen. Dit kan ongeveer 8 weken voordat je 18 jaar wordt.

De taken van een bewindvoerder 

Een bewindvoerder zorgt ervoor dat jouw geld zaken op orde worden gebracht en op orde blijven. De bewindvoerder voert taken uit zoals: 

 • Het in kaart brengen van jouw geldzaken 
 • Administratie bijhouden van alle inkomsten en uitgaven 
 • Een begroting opstellen 
 • Het betalen van rekeningen en vaste lasten
 • Leefgeld betalingen 
 • Belastingaangifte doen
 • Toeslagen aanvragen 
 • Kwijtscheldingen aanvragen 

En, als er schulden zijn: 

 • Het aflossen van schulden (als dit binnen jouw budget past) 
 • Het onderhouden van de contacten met schuldeisers en deurwaarders
 • Het begeleiden naar een schuldenregeling (als jouw situatie stabiel genoeg is)

Wat moet je zelf doen? 

Wij hebben informatie van je nodig over jouw inkomsten, vaste lasten en schulden (als je die hebt). Het is dus handig als we afschriften van je bankrekening en brieven over je schulden kunnen krijgen. Wij helpen je eventueel graag om dit te verzamelen.  

Het is belangrijk om persoonlijke of financiële veranderingen zo snel mogelijk aan ons door te geven. Een persoonlijke verandering kan zijn de geboorte van een kind of het gaan samenwonen. Een financiële verandering is onder andere het veranderen van baan of als je uitkering anders wordt. Wil je graag verhuizen? Dan horen we dat graag, zodat we kunnen overleggen. Het is de bedoeling dat je geen nieuwe schulden maakt tijdens het bewind. 

Hoe lang duurt bewindvoering? 

Jouw persoonlijke situatie, de reden van onderbewindstelling, bepaalt hoe lang je onder bewind staat. In principe wordt beschermingsbewind uitgesproken voor onbepaalde tijd. Dit houdt in dat het duurt zo lang het nodig is. De kantonrechter bepaalt of en waarom je onder bewind wordt gesteld en die bepaalt ook of bewindvoering nog nodig is. Als het bewind niet meer nodig is, dan kan jij de kantonrechter vragen om het bewind te laten opheffen. 

Hoe kan ik me aanmelden voor bewindvoering? 

Ben je op zoek naar een bewindvoerder of wil je meer informatie, dan helpen we je graag! Je bent bij ons aan het juiste adres. Wij gaan vrijblijvend met je in gesprek en we helpen je graag bij een aanvraag. Je kunt ons bellen op 0598-636906 of e-mailen op info@debewindvoerster.nl, dan gaan we direct voor je aan de slag. 

Wat kost een bewindvoerder? 

De tarieven beschermingsbewind vind je hier.