PGB beheer

Wat is een persoonsgebonden budget (PGB)?

Voor een persoonsgebonden budget (PGB) kom je in aanmerking als je door ziekte of door een beperking bijzondere zorg nodig hebt. Met een PGB kies je zelf voor de zorgverleners. Hiermee worden zorgcontracten afgesloten vanuit het PGB. Dit levert veel administratie op. Je moet de zorgovereenkomsten, zorgnota’s en administratie goed bijhouden en overzichtelijk bewaren. Wij begrijpen dat dat niet altijd prettig is, omdat je misschien al voor genoeg andere dingen moet zorgen. Het beheer van je PGB kan je door ons laten doen. Wij moeten toestemming krijgen om het PGB te beheren. Dit kan onderdeel zijn van een onderbewindstelling, maar het kan ook voorkomen dat je ons hier apart toestemming voor geeft. 

Wie mag een PGB beheren?

Wanneer je zelf niet meer in staat bent om het PGB te beheren, dan kan je iemand aanwijzen die dit voor je doet. Dit wordt ook wel een gemachtigde vertegenwoordiger genoemd. In sommige gevallen ben je niet gemachtigd om zelf een PGB beheerder aan te wijzen, dan wordt dit voor je gedaan.

Wat is een gemachtigde vertegenwoordiger?

Een gemachtigde vertegenwoordiger is iemand die je hebt zelf hebt aangewezen om jouw PGB zaken te regelen. Je mag in sommige gevallen zelf beslissen wie dit voor je doet. Wanneer je zelf iemand gemachtigd hebt, hou je het recht om ook voor een deel je eigen PGB zaken te regelen.

Wanneer je dit weer volledig zelf wilt doen, dan kan je simpelweg het PGB beheer laten wijzigen, waardoor je zelf weer de touwtjes in handen krijgt.

Wat is een wettelijke vertegenwoordiger?

Naast een gemachtigde vertegenwoordiger is er ook een wettelijk vertegenwoordiger betrokken. In essentie doen ze hetzelfde, namelijk je PGB beheren. Echter, is er wel een fundamenteel verschil. Een wettelijk vertegenwoordiger mag je niet zelf kiezen. Een wettelijk vertegenwoordiger is bijvoorbeeld:

  • De ouder of voogd van iemand die jonger is dan 18 jaar, of
  • Iemand door de rechter is aangewezen om uw zaken te regelen. Dit kan een curator, bewindvoerder of mentor zijn.

Wat doet een PGB beheerder?

Wanneer wij je PGB beheren, kunnen wij de volgende taken voor je uitvoeren:

  • Zorgovereenkomsten ondertekenen
  • Gegevens wijzigen
  • Informatie opvragen bij je zorgverleners
  • Urenbriefjes en facturen ondertekenen
  • De administratie regelen

Dit zullen wij altijd doen in overleg met jou, je zorgverlener en eventueel met je bewindvoerder (als je die hebt).

Welke soorten PGB zijn er?

In Nederland hebben we 4 verschillende soorten PGB. Welk PGB je nodig hebt, hangt af van de zorg die nodig is. De 4 verschillende vormen van PGB zijn:

  • Een PGB voor zorg van kinderen tot 18 jaar. Deze vorm van PGB is geregeld vanuit de Jeugdwet (JW)
  • Een PGB voor huishoudelijke hulp, begeleiding of dagbesteding. Dit is een PGB vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
  • Een PGB voor langdurige zorg bij je thuis. Dit is een PGB vanuit de Wet langdurige zorg (WIz)
  • Een PGB voor verzorging en verpleging bij je thuis. Dit is een PGB vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw)

Wat zijn de PGB beheer kosten?

Het beheren van een PGB kost geld als je dit door een professional zoals je bewindvoerder laat doen. De kosten voor het PGB beheer vind je ook in ons tarievenoverzicht.

PGB beheer uitbesteden aan De Bewindvoerster

Ben je op zoek naar iemand die jouw PGB kan beheren of wil je meer informatie, dan helpen we je graag! Je bent bij ons aan het juiste adres. Wij gaan vrijblijvend met je in gesprek. Je kunt ons bellen op 0598-636906 of mailen naar info@debewindvoerster.nl, dan gaan we direct voor je aan de slag.