Waarom staat iemand onder bewind?
Als je door lichamelijke of geestelijke problemen jouw geldzaken niet goed kan regelen, dan kan een bewindvoerder helpen. De bewindvoerder kan ook helpen als er veel schulden zijn. De bewindvoerder zorgt ervoor dat er goede beslissingen gemaakt worden. De bewindvoerder zorgt er ook voor dat er geen misbruik gemaakt kan worden van jouw geld. Als een bewindvoerder helpt, dan is er minder stress over geld. Een bewindvoerder mag aan het werk als de kantonrechter daar toestemming voor geeft.
Wat doet een bewindvoerder voor je?
Een bewindvoerder gaat in overleg met jou aan de slag met jouw geldzaken. De bewindvoerder is daar dan verantwoordelijk voor en hij/zij heeft daar ook de bevoegdheid voor. De bewindvoerder houdt zich bezig met alle inkomsten, uitgaven, schulden en bezittingen.
Wat kost een bewindvoerder of een budgetbeheerder?
Een bewindvoerder of een budgetbeheerder kosten geld. De tarieven vind je hier.
Aan welke eisen moet een bewindvoerder voldoen?
Niet iedereen kan (tegenwoordig) zomaar bewindvoerder worden. Je moet namelijk aan bepaalde opleidingseisen voldoen en op een actuele Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) moet staan dat er geen bezwaar is dat je bewindvoerder wordt. De rechtbank bepaalt vervolgens of je als bewindvoerder aan het werk mag. Ook moet je er jaarlijks voor zorgen dat je, je kennis vergroot en bijhoudt. Dit wordt berekend met punten en iedere bewindvoerder moet per jaar het vastgestelde aantal punten halen.
Wat doet een bewindvoerder bij overlijden?
Als een cliënt van een bewindvoerder komt te overlijden, dan stopt automatisch de bevoegdheid tot het beheren van iemands vermogen. De kantonrechter moet zo spoedig mogelijk in kennis worden gesteld van het overlijden. De bewindvoerder moet na overlijden een eindrekening en verantwoording afleggen. De erfgenamen of de executeur moet de eindrekening en verantwoording voor akkoord ondertekenen, waarna de bewindvoerder deze ter controle indient bij de kantonrechter.
Hoe kom ik onder bewind en wat is ervoor nodig?
Er moet een verzoekschrift (een aanvraag) ingediend worden bij de rechtbank met de vraag of je onder bewind gesteld kan worden. Er zal uitgelegd moeten worden waarom je bewindvoering nodig hebt. De rechtbank kan beoordelen of de reden voor onderbewindstelling er is en zal zich daar over uitspreken. Wat er allemaal voor nodig is? Dat verschilt per persoon, maar dat leggen we graag uit. Klik hier voor persoonlijk contact.
Hoe lang duurt het aanvragen van bewindvoering?
Uit ervaring weten wij dat het 8-12 weken duurt voordat je onder bewind staat. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat het verzoekschrift (de aanvraag) zo snel als mogelijk aangeleverd wordt bij de rechtbank.
Hoe lang sta je onder bewind?
Jouw persoonlijke situatie en de reden van onderbewindstelling bepaalt hoe lang je onder bewind staat. De kantonrechter bepaalt of- en waarom iemand onder bewind wordt gesteld en die bepaalt ook of beschermingsbewind nog nodig is. Als het niet meer nodig is dat een bewindvoerder bescherming biedt, dan kan de kantonrechter het bewind opheffen.
Hoe kan je erachter komen of iemand onder bewind staat?
Het is niet altijd mogelijk om erachter te komen of iemand onder bewind staat.
Als ongewenste overeenkomsten voorkomen moeten worden, kan er een publicatie in het centraal curatele- en bewindregister plaatsvinden. Hoe je kan zoeken in het curatele- en bewindregister, wie de gegevens in het register zet en wat er in het register staat, vind je hier.
Hoe weet ik of een bewindvoerder betrouwbaar is?
Het is belangrijk om je goed te verdiepen in de mogelijkheden die er zijn. De bewindvoerder die je kiest, moet goed bij je passen. Het zou mooi zijn als iemand binnen je familie je kan helpen, maar vaak lukt dat niet of het zorgt voor ruzies over geld. Als het binnen de familie niet lukt, dan kun je kiezen voor een professionele bewindvoerder. Gemeenten, kantonrechters en hulpverleners kunnen je eventueel een bewindvoerder aanbevelen. Bewindvoerders moeten aan eisen van het landelijke kwaliteitsbureau voldoen. Losstaand hiervan kan een bewindvoerder zich aangesloten hebben bij een branche-/ belangen vereniging die bepaalde eisen stelt aan het lidmaatschap. De Bewindvoerster is aangesloten bij NBBI.