12 geld- en energiebesparende tips om te gebruiken in 2023

In de tijd van hoge inflatie en het alsmaar duurder worden van producten in ons dagelijkse leven is het prettig om ook het één en ander te kunnen besparen. Hier kan al vrij eenvoudig mee begonnen worden door geen koffie meer te halen bij een take-away en om thuis broodjes te smeren. Onbewust geven we veel geld uit aan kleinigheidjes en dit kan behoorlijk in de papieren lopen.

Doe je voordeel met onderstaande tips en bespaar al snel honderden euro’s per jaar.

1. Schulden aflossen

We weten allemaal dat het lenen van geld, mede door het reclamespotje “let op, geld lenen kost geld”. Maar soms is dit makkelijker gezegd dan gedaan, soms kan je er simpelweg niet omheen. Hierdoor bouw je een kort- of een langdurende schuld op die maandelijks afbetaald dient te worden. Hier betaal je rente over waardoor je altijd meer moet terugbetalen dan dat je initieel geleend had. Een lage rente klinkt misschien heel aantrekkelijk, echter kan dit zware financiële gevolgen hebben. Onderstaand een voorbeeld;

Voorbeeld rente over niet afgeloste schuld

Je gaat op 01-01-2021 een kortdurende lening aan van €1000,- . Over deze lening betaal je 8% rente. Wanneer je niets aflost over deze €1000,- dan dien je op 31-12-2021 dus al €1080,- terug te betalen.

Jaar Rente Terug te betalen bedrag
2021 8% 1000,-
2022 8% 1080,-
2023 8% 1166,-
2024 8% 1259,-
2025 8% 1359,-

 

Ben je een lening aangegaan en kan je deze niet meer terugbetalen? Ga dan in gesprek met een instantie die je hierbij kan helpen. Een bewindvoerder (zoals debewindvoerster.nl) kan je helpen om van je schulden af te komen.

2. Stel spaardoelen in

Een van de beste manieren om geld te besparen, is door te visualiseren waarvoor je spaart. Als je motivatie nodig hebt, stel dan besparingsdoelen samen met een tijdlijn om het sparen gemakkelijker te maken. Over drie jaar een huis kopen met een aanbetaling van 20 procent? Nu heb je een doel en weet je wat je elke maand moet sparen om je doel te bereiken.

Wanneer je €500 euro per maand wilt sparen is het aan te raden om dit bedrag direct apart te zetten op een spaarrekening zodra je je loon gestort krijgt. Dit maakt het eenvoudiger om je spaardoelen ook daadwerkelijk te realiseren. Wanneer je de €500 euro aan het einde van de maand wilt storten op je spaarrekening bestaat de kans dat je tóch een keer te vaak naar de bioscoop óf uiteten bent gegaan.

3. Betaal jezelf eerst middels een automatisch incasso

Deze tip sluit perfect aan bij tip 2. Wil je maandelijks een vast bedrag of een percentage van je loon opzij leggen om je spaardoel te realiseren? Maak het jezelf lekker makkelijk en stel een automatische incasso in die dit bedrag voor je afschrijft. Dit zorgt ervoor dat je standaard werkt aan je doel en je niet in de verleiding wordt gebracht om toch die nieuwe kleding te kopen.

4. Stop met roken

Nee, het is zeker niet gemakkelijk om te stoppen, maar als je elke dag anderhalf pakje rookt, komt dat neer op bijna €4400,- per jaar. Dat is geld wat je kunt besparen als je stopt. Per jaar proberen circa 1 miljoen mensen te stoppen met roken. Een groot deel van de rokers heeft meerdere pogingen nodig om dit succesvol te doen slagen. Rook je en wil je ermee stoppen? Bekijk de website van thuisarts.nl zij bieden verschillende gratis opties om succesvol te stoppen met roken. Daarnaast kan je professionele hulp krijgen van bijvoorbeeld een huisarts, praktijkondersteuner of een coach en dat is geheel gratis!

5. Stop met maandelijkse abonnementen

De kans is groot dat je voor meerdere abonnementen betaalt, zoals Netflix, NPO Plus, Spotify, sportschoollidmaatschappen, trendy abonnementsboxen en Amazon Prime. Hoewel dit vaak kleine bedragen per maand zijn tikt dit al snel aan. Onderaan de streep betalen wij Nederlanders een fiks bedrag per maand voor onze maandelijkse abonnementen. Kijk eens kritisch welke abonnementen je wel en niet gebruikt en zeg het merendeel op. Een grote kans dat je deze niet eens zult missen.

Waarschijnlijk heb je je lijst al flink ingekort maar kan je niet zonder Netlix en je Spotify abonnement. Geen probleem benader eens een aantal vrienden met de vraag of zij wellicht een account met je willen delen. Dit scheelt al gauw tientallen euro’s op jaarbasis.

6. Neem een ​​”Staycation”

Hoewel dit bijna klinkt als een rage is de gedachte erachter solide: in plaats van duizenden euro’s te betalen voor een vliegticket kan je deze ook lekker in je eigen zak houden. Gebruik een deel van dit bedrag om je tuin gezellig in te richten of een weekendje weg te gaan. Mocht je wel naar het buitenland willen probeer dan zoveel mogelijk buiten het hoogseizoen te gaan. Dit scheelt soms al honderden euro’s voor het verblijf en de vlucht. Volgens cijfers van het Nibud geeft bijna 40% van de Nederlands veel meer geld uit dan gepland.

7. Overstappen van verzekeringen

Het kan voordeling zijn om eens per jaar al je verzekeringen onder de loep te nemen. Kijk dan naar welke pakketten je nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld een tandverzekering nodig? Kijk welke zorgverzekeraar het beste bij je wensen past en waar je het goedkoopste uit bent. Ook kan het voor je aansprakelijkheidsverzekering, inboedelverzekering, rechtsbijstandsverzekering en/of woonhuisverzekeringen korting opleveren wanneer je verzekeringen onder brengt bij dezelfde verzekeraar.

8. Wees kritisch op je aankopen

Het is altijd goed om kritisch te zijn op je aankopen. Ga na of je, wat je wilt kopen echt nodig hebt. Als je twijfelt, slaap er een nachtje over. Ook kan het voordelig zijn om spullen te kopen via Marktplaats.

9. Je uitgaven bijhouden

Het komt vaak voor dat we ons niet bewust zijn van onze uitgaven. Je kunt je uitgaven dan op een rijtje zetten. Je krijgt op deze manier meer inzicht in je uitgaven, zo kun je bepalen of je ergens op kunt besparen.

Energiebesparende tips

1. Kachel lager zetten

Het kan veel energie besparen om de kachel op 15 graden te zetten als je weggaat of gaat slapen. Wanneer er een lage temperatuur ingeschakeld wordt, probeert de ketel de woning niet meer te verwarmen. Ook kan het zinvol zijn om de kachel een graadje lager te zetten wanneer je wel thuis bent, om jezelf warm te houden, kun je een warme trui aantrekken of een dekentje erbij pakken.

2. Isolatiepakket woningbouw of verhuurder

Veel woningbouwverenigingen of verhuurders hebben pakketten samengesteld die ze weggeven aan hun huurders. Hierin zit vaak isolatiefolie, tochtstrippen en een borstel voor de brievenbus (wanneer deze geïntegreerd zit in de voordeur).

3. Korter douchen

Het verkorten van een douchebeurt kan ook geld besparen. De ketel hoeft minder lang te verwarmen en je bespaart water. Door je douchebeurt te verkorten naar 5 minuten, bespaar je al gauw €50 tot €150 euro per jaar.